PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bolşevizm Stalinizm'den Sorumlu mudur?

filistinli
08.03.2009, 19:56
Stalinizm'in Bolşevizm'in devamı olduğu doğru mudur? Bu ısrarla bütün gericiler tarafından iddia edilmektedir. Stalin'in kendisi de bu görüşü sahiplenmektedir. Menşevikler, Anarşistler ve kendini Marksist gören sol sekterlerin hepsi buna inanmaktadırlar. Onlar, “Biz bunu zaten önceden görüyorduk. Diğer sosyalist partileri yasaklayıp, Anarşistler'in bastırılmasından sonra, sovyetlerin (işçi konseyleri) içinde Bolşevik diktatörlüğünün kurulması Ekim Devrimini, ancak bir bürokratik diktatörlükle sonuçlandırabilirdi. Stalin, Leninizm'in hem devamcısı hem de iflasıdır.” diyorlar.

Bu görüşlerdeki yanlışlık, Bolşevizm'in, Ekim devrimi ve Sovyetler Birliği ile özdeşleştirilmesiyle başlıyor. Karşıt güçlerin birbirleriyle mücadelesinin tarihsel süreci yerine bir boşluk içerisinde Bolşevizm'in evrimi koyulmaktadır. Halbuki Bolşevizm, işçi sınıfıyla sıkı bağları olan, ancak onunla da özdeşlik arz etmeyen bir politik eğilimdir.

İşçi sınıfını çevreleyen 100 milyon köylü, çeşitli uluslar, baskı, yoksulluk ve cahillik mirasına sahip bir Sovyetler Birliği var. Bolşevikler tarafından inşa edilen devlet, sadece Bolşeviklerin düşünce ve iradelerini değil, aynı zamanda ülkenin kültürel düzeyini, nüfusun sosyal birleşimini, zorbalıklarla dolu bir tarihin ve daha az zorba olmayan dünya emperyalizminin baskısını yansıtmaktadır.

Sovyet Devleti'nin dejenerasyon sürecini Bolşevizm'in evrimi olarak göstermek, toplumsal gerçeklikleri görmezlikten gelmektir. Bu yapılırken de toplumsal gerçekliğin sadece bir parçası olan Bolşevizm, saf bir mantıkla gerçeklikten soyutlanarak gerçekliğin yerine geçirilmektedir. Temelde yapılan bu hatanın adını koyarak bile bu hatanın bütün izlerinin silmek mümkündür.

Bolşevizm kendisini Ekim devrimi ve ondan çıkan Sovyet Devleti ile hiçbir şekilde özdeşleştirmemiştir. Bolşevizm kendini tarihin sadece bir faktörü ama “bilinçli” bir faktörü olarak görmüştür. Bu faktör çok önemlidir ama bu aşamada en belirleyici olan değildir. Biz sadece ulusal çapta değil uluslararası çapta da hiçbir zaman tarihsel subjektivizm günahını işlemedik. Tarihsel gelişimin temelinde yükselen sınıf mücadelesini gördük.

Tarihsel Süreç
Köylülüğe ve özel mülkiyete taviz verirken, parti üyeliğine ilişkin sıkı kurallar koyarak partiyi düşman güçlerden temizlerken, diğer partileri yasaklarken, NEP dönemini başlatarak taviz verirken, emperyalist hükümetlerle anlaşmalar sonuçlandırırken, Bolşevikler, baştan beri teorik olarak net olan çok temel bir gerçekten sonuçlar çıkartıyorlardı. Bu temel gerçek, iktidarın ele geçirilmesi ne kadar önemliyse de bunun Parti'yi tarihsel sürecin yegane hükümdarı haline getirmediğidir.

Devleti ele geçirdikten sonra Parti, doğal olarak daha önce sahip olmadığı bir güçle toplumu etkileme olanağına sahip olur. Ancak bunun karşısında Parti, toplumun diğer kesimlerinden gelen on kat daha fazla etki ve baskıyla karşı karşıya kalır. Düşman güçlerin doğrudan saldırısıyla iktidardan da uzaklaştırılabilir. Gelişmelerin daha yavaş bir tempoda gerçekleşmesi durumunda Parti, iktidarı elinde tutmasına rağmen içten içe dejenerasyona uğrayabilir.

Stalinist bürokrasinin çürümesinden Bolşevizm'e karşı imha edici argümanlar bulmaya çalışan sekter mantıkçıların anlayamadıkları, işte bu tarihsel sürecin diyalektiğidir.

Söyledikleri özünde şudur: “Dejenerasyona karşı garantileri içinde taşımayan devrimci parti kötüdür.” Ancak bu kriterin kendisi yanlıştır. Bilimsel düşünce somut analizleri gerektirir. Bunu yapmak için Bolşevizm'den kopmaları gerekmiyordu. Tam tersine, Bolşevizm'in içinde onun kaderini açıklayıcı her şeyi bulabilirlerdi. Onlar şu sonucu çıkardılar: “Stalinizm kesinlikle Bolşevizm'in içinden büyüdü, mantıksal olarak değil ama diyalektik olarak; devrimci bir olumlama olarak değil ama Thermidorcu bir karşıtlık olarak. Bu ikisi aynı şey değildir.

lev trocki

bruno
08.03.2009, 22:23
Burada anlatılanı tam olarak anlamadım, muhtemelen bilgi eksiğim var bu konuda, bilgisi olan arkadaşlar ya da yazıyı asan arkadaş beni bilgilendirirse memnun olurum. Sorum şudur;
Stalin'in halka karşı, devrime karşı, sosyalizme karşı icraatları nelerdir, Marksizm'e karşı hangi fikirsel argümanları savunmuştur ki buradaki yazıda yeraldığı gibi sovyatlerdeki dejenerasyon sürecinin nedeni olarak görünmektedir?

düşünsel
10.03.2009, 20:38
marksist-leninist...

trockist bir düşünce geçmiştede bugünde de bir realite.Kitleselliği bir yana bırakılırsa,bu düşünceyide yukarıdaki yazıya göre düşünürsek;Bolşevizi m,trockizmden sorumlumudur? diye bir görelilik ortaya çıkar.
şayet,marksist-leninist bir çerçevede ise trockizm,o zaman Marksist-Leninist-Trockist diye adlandırabiliriz.ama o zaman bu durum revizyonist ve opurtinistlik vs bir durumuda bereberinde getirebilir mi?

saygı ve dostlukla...

KARAYILAN
21.03.2009, 04:14
Stalinizm başlı başına Bolşevizmdir-veya değildir.

Bu cümleyi iki türdende Troçkistler kullanır. Aynı Oportünizmin anlamını fırsatçı olarak hesaba kattıkları gibi.
Bolşeviklere göre anlamı ; Proleterya Saflarına Karışmış Ajan anlamını taşır.
Stalin Bolşeviktir.
Ve (Bana Göre) En Büyük Marksist-Leninist tir.
Stalinizm diye birşey yoktur.
Bu Troçkistlerin uydurduğu bir isimdir. Marksist-Leninist-Maoistlerin başka izm-lere ihtiyacı yoktur.

Bazen demokratik ,bazen illegal çözümler üretmek bolşevizme göre değildir.
Komünist Forumda Troçkii , Enternasyonalist Forumda Filistinli , olan can...

Antares
23.03.2009, 00:13
Stalinizm başlı başına Bolşevizmdir-veya değildir.

Bu cümleyi iki türdende Troçkistler kullanır. Aynı Oportünizmin anlamını fırsatçı olarak hesaba kattıkları gibi.
Bolşeviklere göre anlamı ; Proleterya Saflarına Karışmış Ajan anlamını taşır.
Stalin Bolşeviktir.
Ve (Bana Göre) En Büyük Marksist-Leninist tir.
Stalinizm diye birşey yoktur.
Bu Troçkistlerin uydurduğu bir isimdir. Marksist-Leninist-Maoistlerin başka izm-lere ihtiyacı yoktur.

Bazen demokratik ,bazen illegal çözümler üretmek bolşevizme göre değildir.
Komünist Forumda Troçkii , Enternasyonalist Forumda Filistinli , olan can...

acilen okumani öneriyorum : ihanete ugrayan devrim , sonuclar ve olasiliklar , ekim dersleri...trostky.. .

KARAYILAN
23.03.2009, 23:53
acilen okumani öneriyorum : ihanete ugrayan devrim , sonuclar ve olasiliklar , ekim dersleri...trostky.. .

''Acilen Okumanı öneriyorum'' : Böyle alttan alttan sen bilmiyorsun edası içeren önerilerini kendine saklamanı isterim.

Karşı olduğum görüşü okumadan ,karşı tez yaratamam. Ve eleştiri getiremem.
Şimdi sen üstte dediklerimden birşey çıkmaz diyorsun kendi kendine ama , benim bildiğim bana yeter.
Benim dinlediklerimde bana yeter.

Antares
29.03.2009, 18:58
''Acilen Okumanı öneriyorum'' : Böyle alttan alttan sen bilmiyorsun edası içeren önerilerini kendine saklamanı isterim.

Karşı olduğum görüşü okumadan ,karşı tez yaratamam. Ve eleştiri getiremem.
Şimdi sen üstte dediklerimden birşey çıkmaz diyorsun kendi kendine ama , benim bildiğim bana yeter.
Benim dinlediklerimde bana yeter.

o halde bu kafa yapinla devam et...senin gibileri çok gördü bu ülke merak etme ilk degilsin...ve slogan da bellidir : '' DENiZ , MAHiR ULAS.OKUL BiTENE KADAR SAVAS !'' hepsi bu iste...devam et sen...sakin ayrilma mao nun izinden...hem bak çin komünist partisi sonunda ulusal yurtsever burjuvaziye de açti kapilarini , ne de olsa global bir dünya var...proletarya kimin umrunda ! birak dinazor trostkistler savunsun o eski öyküyü...sen yolunda yürü...

KARAYILAN
03.04.2009, 02:53
o halde bu kafa yapinla devam et...senin gibileri çok gördü bu ülke merak etme ilk degilsin...ve slogan da bellidir : '' DENiZ , MAHiR ULAS.OKUL BiTENE KADAR SAVAS !'' hepsi bu iste...devam et sen...sakin ayrilma mao nun izinden...hem bak çin komünist partisi sonunda ulusal yurtsever burjuvaziye de açti kapilarini , ne de olsa global bir dünya var...proletarya kimin umrunda ! birak dinazor trostkistler savunsun o eski öyküyü...sen yolunda yürü...

Maoizm Çin Komünist Partisinin tekelinde galiba sana göre ?
Basit!
Troçkistlerin savundukları belli ,bunu herkes görüyor.
Okul bize çoktan bitti.
Sizin işiniz sadece slogan atmak! Sadece Slogan atabilirsiniz !

Hiç bir zaman bir kamusallaştırma yaptınız mı merak ediyorum ?

''Senin gibileri çok gördü bu ülke''
Üslubuna dikkat et.

Ve bana Proleterya için ,en azından son 3 sene boyunca yaptığınız önemli bir eylemi ,yardımı da anlatmanı isteyeceğim.

Biz Maocu lar , kendi aldığımız maaşın belirli bölümlerini işçi ailelerine verdik diye mi böyle aslan kesilmiş edası veriyorsunuz ortama!

Proleteryanın yiğididir '' ALİ HAYDAR YILDIZ '' unutanlara!

Chaplin
25.04.2009, 15:50
Ben bir şey öğrenmek istiyorum.Evet Lenin bir bolşevik idi.Stalin de öyle.
Sanırım Troçki hiç olmadı???

Bu arada bolşevizm neden bu kadar değerlidir?
Lenin,stalin,kalinin tamam bolşevik idi.
Ancak başlarında Lenin olmasa heralde bu kadar değerli olmayacaktı.

Ve troçki Leninist olduğunu dile getirmektedir.
Ancak bazen karşı durmaktadır.Bunun açıklaması nedir?

Leninin iktidarı tamamen staline bırakmayın vasiyeti stalin tarafından sansürlenmiştir.Bu da Troçkinin haklılığını ortaya koymuyor mu?

Antares
25.04.2009, 22:02
Ben bir şey öğrenmek istiyorum.Evet Lenin bir bolşevik idi.Stalin de öyle.
Sanırım Troçki hiç olmadı???

Bu arada bolşevizm neden bu kadar değerlidir?
Lenin,stalin,kalinin tamam bolşevik idi.
Ancak başlarında Lenin olmasa heralde bu kadar değerli olmayacaktı.

Ve troçki Leninist olduğunu dile getirmektedir.
Ancak bazen karşı durmaktadır.Bunun açıklaması nedir?

Leninin iktidarı tamamen staline bırakmayın vasiyeti stalin tarafından sansürlenmiştir.Bu da Troçkinin haklılığını ortaya koymuyor mu?

Sevgili Chaplin , tehlikeli sorular soruyorsun :D

Antares
26.04.2009, 23:13
Maoizm Çin Komünist Partisinin tekelinde galiba sana göre ?
Basit!
Troçkistlerin savundukları belli ,bunu herkes görüyor.
Okul bize çoktan bitti.
Sizin işiniz sadece slogan atmak! Sadece Slogan atabilirsiniz !

Hiç bir zaman bir kamusallaştırma yaptınız mı merak ediyorum ?

''Senin gibileri çok gördü bu ülke''
Üslubuna dikkat et.

Ve bana Proleterya için ,en azından son 3 sene boyunca yaptığınız önemli bir eylemi ,yardımı da anlatmanı isteyeceğim.

Biz Maocu lar , kendi aldığımız maaşın belirli bölümlerini işçi ailelerine verdik diye mi böyle aslan kesilmiş edası veriyorsunuz ortama!

Proleteryanın yiğididir '' ALİ HAYDAR YILDIZ '' unutanlara!

Sana sadece birkaç kitap önerdim.Ahkam kesmenin gereği yok ! Maoizmi çinden ya da bolşevizmi rusyadan soyutlayarak değerlendirebilir misin?Evet diyorsan zaten ciddiye alınmazsın , bu kadar basit '

Ne savunuyor troçkistler ? İddia ediyorum ki troçkizme dair hiçbir bilgin yok ! Var diyorsan kanıtla , işte meydan ! Söyle bakalım ne savunuyor troçkistler...? Bana troçkizmi öğret...:D

Kamulaştırmayı sosyalizan bir eylem olarak görüyorsan ciddi bir yanılgı içindesin.İşçi İktidarında kamulaştırma yapılmaz , devletleştirme yapılır.Ve biz devletleştirme yaptık....1917 de Sovyet Rusya ' da......

Enternasyonalforum daki üslubum bellidir.Rahatsız isen yönetime şikayet edersin , kimsenin efelenmesine de pabuç bırakmam sert çocuk..:D Adam gibi üslup takınırsan adam gibi cevap alırsın , bu kadar basit...

Yardım yaparak mı devrimci olunuyor ? Desene AKP de devrimci ? :D Yalan mı , sizden daha fazla yardım yaptılar yerel seçim sürecinde...

Bu arada ALİ HAYDAR YILDIZ ı tanımam...Ama bu yolda fedakarlık yapan herkese , troçkist-stalinist ya da maoist olsun , farketmez benim için , saygı duyarım.Benim devrimci ahlaktan anladığım budur.Aynı şekilde bana kitap tavsiye edenlere de efelenmem dostum , teşekkür ederim sadece.Ve gerekli görürsem devrimci ahlakım gereği bende onlara kitap tavsiye ederim ve bana tavsiye edilenleri de MUTLAKA OKURUM.Haydi kal sağlıcakla

Hüseyin Sancar
26.04.2009, 23:50
Leninin dediği gibi 'troçki hep bizimleydi ama aslında
hiç bizimle olmadı'

suat
27.04.2009, 00:25
Leninin dediği gibi 'troçki hep bizimleydi ama aslında
hiç bizimle olmadı'

sevgili hüseyin sancar..
lenin bu sözü söylemiş olabilir..
ben iki anlamda analiz ederim..
1- troçky devrime ve devrime yürüyüşümüze asla engel olmadı destekledi ve yer aldı..
2- troçky ile düşünsel anlamda birebir aynı olamadık.. onun kendine has duruşu vardı..

devrime yürüyen petrograd sovyeti başkanı olarak ve kızılordu kurucusu olarak da işlevlerini yerine getirdi..
lenin sonrası dönemde yaşananlar ise ayrı bir konu ve düzlemdir.
bence..(tartışılır elbette).. ne stalini nede troçky i lenin ile karşı karşıya getirmenin bir anlamı olamaz..
tarihsel dönem için anlamsız olur.. sonrası için ise fazla karışamasamda bunun bir kan davasına dönüşmesi de sosyalist düşün ve pratik alanına pek katkısı da olmuyor..

sevgili hüseyin sancar..
son yazdıklarım özel olarak size değil sizin üzerinizden bir düşünce belirtmiş oldum..
dilerim rahatsızlık vermemişimdir..

sevgi ve saygılarımla

suat

Hüseyin Sancar
27.04.2009, 01:08
Kabaca troçkiye ve troçkizime laf atmak hiçbir tartışma adabıyla uyuşmaz ki
genellikle anti troçkist olanlar bunu hep böyle yapıyor.Eleştirileri ni
teorik bir düzleme oturtamıyorlar.Bu kulakdan dolma bazen de hakereti içeren şeyler oluyor.
Bu forumda şuana kadar bunu görmedim sevindirici..
Özellikle sosyalizme dair,sovyet tarihine dair bilgi edinmeye ilgi ve alaka duymaya
başlayan herhangi birimizin ilk duvara tosladığı bir çatışma stalin mi troçki mi oluyor ?
Bu hem bizlerde derin soru işaretleri oluşturuyor ?
Hemde sanki ikisinden birinin tarafında olmamız gerektiği fikrini yaratıyor.
Troçkistlere dair genel kanı ise stalin üzerinden marksizme leninizme sosyalizme
saldırmaları diye belirtiliyor.
Troçkinin sürekli devrim tezi ve dünya devrimi kuramı
Tek ülkede sosyalizm olurmu ne kadar yaşar ?
sovyetler tarihi ve 10 larca yıl ayakda kalması vs..gibi unsurlar
aslında bizi bir taraf olmayada mecbur kılıyor.

Sevgili Antaresa sormak istiyorum ve birşey de önermesini isteyeceğim ondan
Troçki reformist midir ? Leninin iç savaş ve ayaklanma yoluyla iktidarın al aşşağı edilmesi tezine karçı çıkıp
şehir dumalarında zaten çoğunluk bizde iktidarı barışcı yollarla değiştiririz fikrini ortaya atmıştır ?
Birde antares den isteğim şu olacaktı troçkizmi en yalın hali ile anlayabileceğimiz bir kitap önerisi..

iyi geceler,saygılar...

Antares
27.04.2009, 13:38
Sevgili Antaresa sormak istiyorum ve birşey de önermesini isteyeceğim ondan
Troçki reformist midir ? Leninin iç savaş ve ayaklanma yoluyla iktidarın al aşşağı edilmesi tezine karçı çıkıp
şehir dumalarında zaten çoğunluk bizde iktidarı barışcı yollarla değiştiririz fikrini ortaya atmıştır ?
Birde antares den isteğim şu olacaktı troçkizmi en yalın hali ile anlayabileceğimiz bir kitap önerisi..

Troçky devrimcidir.Bundan şüphe yok.Sovyetlerde iktidarı barışçıl yolla değiştirilebileceğin e dair benim bir fikrim yok.Ama sözkonusu olan Troçki ise , bunu belirtmiş olabilir.Sonuç olarak Çarlık Ordusu artık bitmişti ve askerler petrograd sovyetine bağlıydı.Petrograd sovyetinin başkanı ise Troçky idi.Hal böye olunca bu tezi sunmuş olabilir.Ama unutmamalı ki kendisini çok sık eleştiren biridir Troçky.Devrimden sonra birçok yerde '' evet Lenin haklıydı'' diye de yazmış ve söylemiştir.

Troçkizm e gelince ; aslında leninizm in dışında böyel bir öğreti yoktur.Ama marksizm nasıl 2. enternasyonalin dönekleri tarafından çarptırıldı ise ve bundan dolayı Lenin , sosyal demokrat sıfatını terkedip komünist adını önermişti.Burada asıl önemli olan bazı noktaların açıklığa kavuşturulmasıdır.Bi z Troçkistiz derken dünya devrimini sonuna kadar sahiplendiğimizi ve savunduğumuzu söylüyoruz.Marksizmd eki enternasyonal geleneği canlandırmak gerektiğinden bahsediyoruz.İşçi sınıfının devrim için herhangi bir küçük burjuva müttefike ihtiyacı olmadığını ve devrimin sonuna kadar götürülmesi gerektiğini anlatıyoruz.Uzatılab ilir ama özetle derdimiz budur dostum..

Bir de kitap önermemi istemişsin.İhanete uğrayan devrim , sonuçlar ve olasılıklar - troçki...bir de 3. enternasyonal in Lenin dönemindeki ilk dört kongresinde alınan kararlar ile Stalin döneminde alınan kararlara bakarsan sanırım mesele biraz daha aydınlanır..Sevgi ve dostlukla...

KARAYILAN
08.06.2010, 12:11
Sana sadece birkaç kitap önerdim.Ahkam kesmenin gereği yok ! Maoizmi çinden ya da bolşevizmi rusyadan soyutlayarak değerlendirebilir misin?Evet diyorsan zaten ciddiye alınmazsın , bu kadar basit '

Ne savunuyor troçkistler ? İddia ediyorum ki troçkizme dair hiçbir bilgin yok ! Var diyorsan kanıtla , işte meydan ! Söyle bakalım ne savunuyor troçkistler...? Bana troçkizmi öğret...:D

Kamulaştırmayı sosyalizan bir eylem olarak görüyorsan ciddi bir yanılgı içindesin.İşçi İktidarında kamulaştırma yapılmaz , devletleştirme yapılır.Ve biz devletleştirme yaptık....1917 de Sovyet Rusya ' da......

Enternasyonalforum daki üslubum bellidir.Rahatsız isen yönetime şikayet edersin , kimsenin efelenmesine de pabuç bırakmam sert çocuk..:D Adam gibi üslup takınırsan adam gibi cevap alırsın , bu kadar basit...

Yardım yaparak mı devrimci olunuyor ? Desene AKP de devrimci ? :D Yalan mı , sizden daha fazla yardım yaptılar yerel seçim sürecinde...

Bu arada ALİ HAYDAR YILDIZ ı tanımam...Ama bu yolda fedakarlık yapan herkese , troçkist-stalinist ya da maoist olsun , farketmez benim için , saygı duyarım.Benim devrimci ahlaktan anladığım budur.Aynı şekilde bana kitap tavsiye edenlere de efelenmem dostum , teşekkür ederim sadece.Ve gerekli görürsem devrimci ahlakım gereği bende onlara kitap tavsiye ederim ve bana tavsiye edilenleri de MUTLAKA OKURUM.Haydi kal sağlıcakla

Uğradığım iyi olmuş bunuda görmüş oldum. İddia ediyorsun troçkizm hakkında hiçbir bilgim yok öyle mi ? Tabi olmaz bizim anlattığımız siz olanı hiç kabul etmezseniz.

İşçi iktidarında kamusallaştırma olur diye bir şey dediğimi hatırlamıyorum , orandan burandan cümle çıkartıyorsun.

Gören görür heralde ,senin gibi bana bunu yazdı diye kıvranamam.

Sert çocuk :D
.................. dilinize dikkat edin.. derler. O yüzden çekilemeyeceğim buradan, ne de olsa zararın yok.
Anca konuşursun.

Yardım yapmak demiyorum ben ona daha çok paylaşmak diyorum. Paylaşmak ise fedakarlık ister , kendi emeğimi ben paylaşırım. Akp hükümeti anayasada geçen kanunları devlet hazinesinden karşılayıp bir kaç kömür verdi. Senin bakış için dar olduğundan buna yardım dersin.

Tabi konuşmanın sonunada Devrimci ağlakım naraları sıralamışsın , başında dalgacı tavırlar bırak abi neye oynuyorsun.
Tanımazsın tabi niye tanıyasın ki...

Bu arada Devrimcilerin Vasiyeti olmaz.